19. Dünya Panoramalar Birliği Konferansı İstanbul'da yapıldı. Konferansın son gününde yeni yönetim kurulu oluşturuldu. Oluşturulan yeni yönetim kurulunda İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü ve Adıyamanlılar Vakfı Başkanı hemşerimiz Nevzat Bayhan da yer aldı.
Bu yıl İstanbul’da gerçekleştirilen 19. Dünya Panoramalar Birliği Konferansı, Panorama 1453 Tarih Müzesi’ndeki kokteyl ile başladı. Konferansa; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü ve Adıyamanlılar Vakfı Başkanı Nevzat Bayhan, Dünya Panoramalar Birliği Başkanı Ernst Strom ile Almanya, İsviçre, Belçika, Avustralya, Yeni Zelanda, Hollanda, Britanya, Brezilya, Ukrayna, Çek Cumhuriyeti, ABD, Japonya ve Türkiye'den yaklaşık 45 akademisyen, müze yöneticisi, araştırmacı ve panorama sanatçısı katıldı.
19. Dünya Panoramalar Birliği Konferansı’nın açılış konuşmasını Mevlana’nın sözünden örnek vererek başlayan İBB Kültür A.Ş Genel Müdürü Nevzat Bayhan,
“Mevlana “aynı dili konuşanlar değil aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır” der. Ve biz de farklı dilleri konuşmamıza rağmen, farklı ülkelerde yaşamamıza rağmen aynı şeyler üzerinde düşünüyor, aynı ufuklara bakıyor, aynı konularda çalışıyoruz. Bizim özellikle üzerinde durmuş olduğumuz konu bir gökkuşağı konseptiyle hareket etmektir. Çünkü dünyada insanların renk seçme özgürlüğü vardır. Herkes kendine göre bir renk beğenir ve sevdiği, sevmediği renklerle karşılaşır. Biz de 1453’ten beri bu gökkuşağının altında yaşıyoruz. Bütün dinler olduğu gibi, dinlerin mezhepleri de burada. Protestanından, Katoliğinden Ortadoksuna varıncaya kadar Hıristiyanlık mezhepleri, aynı şekilde Eşkinazilerden, Sefaredlerden ve Karaimlerden oluşan Yahudi mezhepleri ve yine İslam’ın Hanefi, Şii ve Malikisine varıncaya kadar mezhepleri bir arada yaşıyor yüzyıllardır. Yine burada, uzak mahallerde değil aynı sokak içerisinde, aynı bahçe içerisinde bir cami ile kiliseyi veya havra, kilise ve camiyi bir arada bulabileceğimiz bir açıkhava müzesidir İstanbul.
Burada aslında biz fotoğraflara panoramik bakan insanlarız. Aslında bu grubun, bu konseptin dünyaya ve insanlarına panoramik olarak bakmak mecburiyeti var. Bütün insanları görebilecek şekilde, bütün insanları kucaklayacak şekilde kökenine, dinine, cinsiyetine, kültürüne bakmadan; madem ki insandır, başımızın üstünde taçtır dememiz gerekiyor. Dolayısıyla biz mesela 1453’te bir savaş anlatıyor, ama orada gördüğünüzde aslında birlikte yaşama sanatını ön plana çıkartıyoruz. İstanbul’umuzda çok kültürlülüğü ön plana çıkarmaya çalışıyoruz ve yapıyoruz. Diğer panoramalarda da savaşın izlerini devam ettirmek yerine, kinleri ya da kavgaları sürdürmek yerine, çocukların zihninde oluşacak kötü imajlar yerine; kardeşliği, dostluğu, sevgiyi, aşkı insanlara ulaştırmayı ön planda tutturduğunu” söyledi.
Konferans katılımcıları Yönetim Kurulu'nu seçmişler ve onu kurumlaşma sürecini tamamlamakla görevlendirmişlerdir. Tekrar seçilen kimi üyeler yıllardır birlik için çalışmaktadır. Bu yılki konferans münasebetiyle iki yeni üye daha Yönetim Kurulu'na seçilmiştir. Seçilen yeni üyeler Kültür AŞ: Genel Müdürü Sayın Nevzat Bayhan ve Belçika, Brüksel'deki, Silahlı Kuvvetler ve Askeri Tarih Kraliyet Müzesi direktörü Sayın Dominique Hanson'dur.
• Asisi Yadegar, Asisi Visual Culture GmbH and Artistic Development, Berlin, Almanya
• Bayhan Nevzat, Kültür A.Ş., Istanbul, Türkiye (yokluğunda onu temsilen: Salih Doğan)
• Colligan Mimi, National Centre for Australian Studies Monash University, Avustralya
• Deicher Patrick, Association for the Preservation of Bourbaki Panorama, Luzern
İsviçre (aynı zamanda Genel Sekreter)
• Hanson Dominique, Royal Museum of the Armed Forces and of Military
• Storm Ernst, B.V. Panorama Mesdag, Lahey, Hollanda (aynı zamanda Başkan)
• Streicher Gebhard, Foundation for the Panorama Altoetting, Almanya
• Widmer Damian, Lucerne, İsviçre
• Wurmfeld Sanford, Hunter College of the University of New York, ABD