Başbakan Erdoğan'ın memleketi Rize Güneysu'da yapılan yeni anayasa paneline katılan Adıyamanlılar Vakfı Başkanı Ömer Özkartal, “Yerli bir anayasa, her kesimin anayasası olmalıdır. Her vatandaş , “İşte! Bu benim anayasamdır” demeye hakkı olmalıdır” diyerek, yaptığı anlamlı konuşma ile katılımcılardan büyük bir alkış aldı.
Yeni Anayasa arayışlarının tartışıldığı paneli eski bakanlardan İsmail Kahraman yönetirken, Adı Anayasa Mahkemesi tartışmalarıyla tanınan raportör Doç. Osman Can, Anayasa hukuk profesörü Mustafa Şentop ve AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, İstanbul Milletvekili Metin Külünk ise konuşmacı olarak katıldılar.
7 ayrı bölgenin sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle yapılan “Yedi Nefes Tek Ses” adı altında düzenlenen panelde merkezi İstanbul’da bulunan Adıyamanlılar Vakfı da yer aldı. Vakfı temsilen Vakıf Başkanı Ömer Özkartal ve Vakfın kurucu Genel sekreteri Mahmut Göksu ile birlikte toplantıya Adıyamanlı olarak İstanbul Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ve rotahaber.com sitesinin sahibi Gazeteci-Yazar Ünal Tanık da katıldı.
Merkezi İstanbul Üsküdar’da bulunan Rize İli Güneysu İlçesi Derneği tarafından tertiplenen ve 15 Sivil Toplum Kuruluşunun katkılarıyla düzenlenen panelde yeni anayasa ile ilgili görüş ve düşünceler dile getirildi. Bu önemli toplantıda yaptığı anlamlı konuşma ile dikkatleri üzerine çeken Adıyamanlılar Vakfı Başkanı Ömer Özkartal; Türkiye de yeni bir anayasanın artık kaçınılmaz olduğunu beyan ederek şunları söyledi;
“Yeni bir anayasa, hiç kuşkusuz her kesin ve kesimin anayasası olmalıdır. Her şeyden önce her vatandaş “İşte! Bu benim anayasamdır” deme hakkına sahip olmalıdır. Güneysu İlçesi derneğinin “Yedi Nefes, Tek Ses” adlı tertiplemiş olduğu bu anlamlı etkinliğe Türkiye’nin 7 ayrı bölgeden Sivil Toplum Kuruluşların katılması panele ayrı bir renk katmış olması bizleri son derece mutlu etmiştir.
Hiç kuşkusuz içinde bulunduğumuz konjöktörün de Türkiye’deki siyasetin ve bütün kurum kuruluşların herkesin ihtiyaç olarak gördüğü yeni anayasa, en öncelikli çözüm bekleyen ülke sorunudur. Dünyadaki ülkeler ve insanlar arasındaki hızlı ulaşım ve iletişim sayesinde yaşam şartları ve kriterleri diğer ülke insanları tarafından görülüp öğreniliyor ve bilinebiliyor. Bu nedenle dünyadaki yasa ve anayasaların normları göz önünde bulundurularak, yerli, milli, sivil, demokratik ve herkesin mutabık kaldığı bir anayasa için start niteliğindeki bu çalışmaların Başbakanımızın memleketi olan “Güneysu” ilçesinden başlaması ise çok daha anlamlı olmuştur. Anayasanın hazırlayıcıları ve yapıcıları ile onay mercileri bellidir. Biz sadece ilgili mercilere beklentilerimizi, özlem ve hissiyatlarımızı bildirmek için buradayız. Böylece bu önemli toplantı vesilesiyle Karadenizin o güzel manevi atmosferini de yaşamış olmanın hazmini yaşadık.
Bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen başta Güneysu dernek başkanı ve yöneticileri olmak üzere bütün STK Başkan ve yöneticilerimize, katılımcı ve görüş belirten değerli bilim adamları ve devlet adamlarımıza, milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza ve bize ev sahipliği yapan bütün Güneysululara teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.