Dr. Esenkaya; Kısırlık Artık Kader Olmaktan Çıktı

 

Adıyamanlılar Vakfı ve Ferti-Jin Tüp Bebek Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği Tüp Bebek seminerinde Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi’nden Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Semra Esenkaya kısırlık ve tüp bebek tedavisi hakkında bilgi verdi.

Adıyamanlılar Vakfı Hanımlar Komisyonu, Medya İletişim Komisyonu ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma komisyonu tarafından düzenlenen seminere kadınlar büyük ilgi gösterdi. Seminerde önemli konulara değinen Ferti-Jin Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Semra Esenkaya; “Doğa dünyada mevcut tüm insanlara, hayvanlara ve bitki türlerine çoğalabilme ve kuşaklarını devam ettirebilme yeteneği bahşetmiştir. Fakat yapılan araştırmalar çiftlerin yüzde 15’inin tüm uğraşlara ve tedavilere rağmen çocuk sahibi olamadıklarını göstermektedir. Çiftlerin yüzde 45’inde sadece kadında, yüzde 40’ında sadece erkekte ve yüzde 15’inde ise hem kadında hem erkekte problem olduğu saptanmıştır” dedi.

Evli çiftlerin bir yıl içinde korunma yöntemini uygulamadığı halde evli çiftlerin yüzde 80’ini birinci yılda gebe kaldığını, evlilik yılı arttıkça gebe kalma oranı ise azaldığını kaydederek, bu oran birinci yılda yüzde 80 iken, ikinci yılda yüzde 50, üçüncü yılda yüzde 12 ve dördüncü yılda ise % 6 olduğunu kaydederek kısırlığın nedenlerinden bahsetti.

Hamile kalmayı etkileyen faktörlerin en önemlisinin kadının yaşı olduğunu belirten Dr. Semra Esenkaya, “Kadının gebe kalma şansı yaklaşık olarak 30 yıl sürer. 15 yaşında başlar, 24 yaşında en yüksek noktaya ulaşır ve 45’inden sonrada hızla azalır.  Tanı için de kadın ve erkekler eş olarak doktora mutlaka birlikte gitmek zorundadır. Kullanılan ileri teknikler ile kısırlığın artık kader olmaktan çıkmıştır” şeklinde konuştu.

Dr. Semra Esenkaya; “Lenfosit aşısı, lazerle tomurcuklandırma yöntemi, blastokist transferi, azospermilerde mesa, tese, mikrotese işlemlerinin yapılmasıyla ve myomektomi, hidrosalpenkslerin kapatılması, rahim içi şekil bozukluklarının düzeltilerek rahimin hazırlanmasıyla, genetik bozuklukların ayıklanması için yapılan pregenetik tanı (PGD)  yardımıyla gebelik şansı artmaktadır’’ diyerek, çiftlerin, normal yollardan gebe olmadıkları takdirde, geç kalmadan birlikte doktora gitmelerini tavsiye etti.  

Seminerin sonunda Op. Dr. Semra Esenkaya, katılımcıların sorularıyla bire bir ilgilenerek sorunların çözümü noktasında elinden geleni yapacaklarını ve Vakıf aracılığı ile hastanemize başvuran bütün hastalara % 30 indirim yapacaklarını söyledi.

Göksu’dan Teşekkür Plaketi…

Programın sonunda Adıyamanlılar Vakfı Hanımlar Komisyonu Başkanı Hülya Göksu, seminere konuşmacı olarak katılan Dr. Semra Esenkaya ya katkılarından dolayı plaket ve çiçek buketi takdim ederek, teşekkür etti. Göksu, Vakıf olarak toplumun en önemli ihtiyaç duyduğu önemli konular üzerine vatandaşlarımızı bilinçlendirmek için bu tür organizasyonları düzenlemeye devam edeceğini söyledi.  Haber: Abdulkerim SONKAYA/İSTANBUL

 

Resim Galeri

Son Eklenenler